Fler handelsanställda fick omställningsstöd

Antalet handelsanställda som fick omställningsstöd från TSL för att de förlorat jobbet ökade med 35 procent på ett år. Det är två konkurser som spelar stor roll. 

Omställningsföretaget TSL har just presenterat sin statistik för första halvåret 2019. Den visar att ökningen av uppsagda är störst från handeln. Första halvåret 2019 var det 1.377 personer som beviljades omställningsstöd, jämfört med 1022 personer samma period 2018.

TSL säger att ökningen framför allt beror på stora butikskedjor som gått i konkurs. Det hände  exempelvis Top Toys, med leksaksbutikerna BR och Toys R Us och klädkedjan JC. Flera hundra anställda blev uppsagda under första halvåret 2019 på grund av de konkurserna. 

Men majoriteten av de anställda som får omställningsstöd - vilket kan vara hjälp att hitta nytt jobb, kompetensutveckling eller liknande - får så småningom nytt jobb. Under andra kvartalet hade 90 procent av de som fått stöd fått en ny sysselsättning. Fyra av fem personer som TSL hjälper till nytt jobb säger att det nya arbetet är mer eller lika kvalificerat som det tidigare. 

Omställningsstöd från TSL ingår i kollektivavtalen för privatanställda arbetare enligt en överenskommelse mellan LO och Svenskt Näringsliv.

Läs TSLs kvartalsrapport 2019:2.

Publicerad: 2 juli 2019