Vi måste ta kampen om hyvling!

- Det här rent ut sagt för jäkligt! Nu är det fritt fram för arbetsgivarna att tvinga anställda att gå från heltid till deltid, säger Susanna Gideonsson, förbundsordförande Handels, med anledning av domen i Arbetsdomstolen.

Detta har hänt

Coop Forum Marieberg drog ner på de anställdas arbetstimmar.

 • Nära 40-talet anställda drabbades.
 • 30 timmar blev nya heltiden.
 • Många fick bara 25 timmar.

De anställda fick varken uppsägningstid eller uppsägningslön på de förlorade timmarna. Ingen hänsyn togs till anställningstid. Handels stämde Coop i Arbetsdomstolen (AD) för brott mot LAS-reglerna vid uppsägning. Den 30 november kom domen: Coop hade gjort rätt. Hyvlingen var en omplacering. Då gäller andra LAS-regler.

(Ur Handelsnytt december 2016)

Efter domen: detta har hänt

 1. Ett av Handels krav i 2017 års avtalsrörelse är att turordningsreglerna ska gälla även vid neddragning av timmar.
 2. Flera har öppet visat stöd för Handels krav på lagändring. Bland andra Socialdemokraterna i riksdagen och LO.
 3. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har tagit initiativ till ett möte med Handels för att diskutera Coop-domen.
 4. Fackförbundet Kommunal har dragit tillbaka två stämningar i domstol som gällde anställda på Frösunda Omsorg och på Attendo som tvingats ner i tid utan uppsägningslön.

(ur Handelsnytt 1 februari 2017)

Säga upp eller hyvla?

Här beskriver vi skillnaden mellan hyvling och uppsägning.

Säga upp någon eller några

Vid uppsägning måste arbetsgivaren följa turordningsreglerna i LAS. Sist anställd ska sägas upp först. Dessutom ska den eller de som sägs upp ha lön under uppsägningstiden. Allt för att den enskilda ska ha ett ekonomiskt skydd vid en uppsägning.

Vid hyvling

Istället för att någon eller några sägs upp får flera av de anställda färre arbetstimmar i veckan – vilket i sin tur ger lägre löner. Om du tackar nej till ett erbjudande på färre timmar riskerar du att bli utan ersättning från a-kassan i upp till 45 dagar.

Med anledning av domen ger lagen om anställningsskydd endast skydd för en anställning – inte för de timmar man har på kontraktet.

Därför måste lagen göras om 

Om arbetet allt mer börjar organiseras som deltid där arbetsgivarna lägger över de ekonomiska riskerna på de anställda för att hålla sina kostnader nere. Ja, då kommer allt fler av de som har arbete – inte bara inom Handels branscher – inte längre kunna försörja sig. Det är bråttom! Lagen måste göras om så den ger trygghet åt den enskilde.

 • Vi vill att lagen ska skydda inte bara anställningen som sådan, utan även timmarna på kontraktet.
 • Det regelverk som idag gäller vid arbetsbrist med turordningsregler och uppsägningstid måste även börja tillämpas när en arbetsgivare gör om heltider till deltider.
 • A-kassa och omställningsförsäkringarna behöver också anpassas så att de ger trygghet till den enskilde när de förlorar timmar och inkomst.

Vad kan du göra?

 • Berätta för andra:
 • om bristerna i anställningsskyddet
 • om varför LAS måste ändras
 • om vad vi som förbund gör, och kommer att göra, för att öka tryggheten i arbetslivet
 • om varför det är så viktigt att vara med i facket

Ladda ner vår folder: Är din arbetstid hotad?

Följ oss också på facebook

Dela och sprid denna sida via Dela-knapparna nedan.

Länkar:

På vår avtalswebb hittar du Handels avtalskrav i korthet där bland annat ett av kraven handlar om att komma till rätta med hyvling.

I vår medlemstidning Handelsnytt hittar du flera artiklar om hyvling, vad som hänt och vad Handels gör för att stoppa hyvling. 

Länk till AD-domen 

- Tänk dom som är i slutet av sitt arbetsliv. Om man har ett heltidsjobb och helt plötsligt bara får 10 timmar i veckan. Hur ska man klara sig då? undrar Jenny-Anne som jobbar i butik. Se och hör henne berätta vad hon känner om hyvling.

Uppdaterad: 21 februari 2017