Höj din pension - med hjälp av kollektivavtal

Avtalet gör flera tusen kronor i skillnad - varje månad.

Pension – avlägset för en del, närmare i sikte för andra. Nyligen har riksdagen beslutat om en höjd pensionsålder.

Hur kommer din ekonomi att se ut när ditt arbetsliv är slut? Det lönar sig väl att fundera över det, oavsett hur många år du har kvar att jobba.

– Räkna med att jobba heltid i 40 år för att få full allmän pension, vilket är max cirka 20 000 kronor per månad – före skatt.
Det säger Karl-Henrik Eriksson som är försäkringsrådgivare på Folksam. Han möter dagligen medlemmar i Handels alla branscher. Ett roligt och givande arbete tycker han och tillägger med ett leende att han ”jobbar med framtidsdrömmar”. För när han pratar om pensionsförsäkringar handlar det mycket om hur man tänker sig sitt liv när arbetslivet är över.

Har du jobbat hela ditt liv och går i pension vid 67 års ålder, så räknar man med den allmänna pensionen ger knappt 60 procent av din slutlön. Det betyder att har du inga andra pensionsförsäkringar får du sänks din inkomst med 40 procent den dag du slutar jobba.

Men det finns en enkel lösning – se till att det finns kollektivavtal på din arbetsplats. I avtalen ingår nämligen en pensionsförsäkring som innebär att du kan räkna med en pension på flera tusenlappar mer per månad, än vad enbart den allmänna pensionen ger.
Karl-Henrik Eriksson poängterar också hur viktigt det är med kollektivavtal för att kunna få leva ett bra liv som pensionär, men bedömer ändå att dagens unga får jobba längre än till 67 år.
– De som är födda på 1990-talet, kan behöva jobba tills de fyllt 70 år för att få ut full pension, säger han.

Fakta/ Hur mycket får du?
• På minpension.se kan du logga in för att få se hur din pensionsprognos ser ut.
• Vill du veta om ni har kollektivavtal på din arbetsplats? Kontakta Handels fackliga rådgivning alla vardagar på telefon 0771-666 444, knappval 3.
• Som medlem i Handels kan du kontakta Folksam för en genomgång av dina försäkringar och pensionsförsäkringar genom att mejla till bruno.macchiavello@folksam.se.

 Sjuk eller föräldraledig - missa inte pension!

Ansök om premiebefrielse.

När du är föräldraledig eller sjukskriven betalar inte arbetsgivaren någon premie för din tjänstepension. Så, för att inte gå miste om tjänstepension, gör en anmälan till AFA Försäkring, enklast på hemsidan afaforsakring.se.

Det gäller också dig som har sjuk- eller aktivitetsersättning, arbetsskadelivränta eller graviditetspenning.

Artikeln är publicerad i Avdelningsnytt i Stockholm nr 3 2019.

Läs fler nyheter från avdelning 20 här.

Uppdaterad: 17 oktober 2019