Nu synar Handels hur kemikalier i kläder påverkar anställda

Textilier innehåller giftiga ämnen. Hur påverkas Handels medlemmar?

Textilier innehåller hälsofarliga ämnen, men det råder stor brist på kunskap om hur gifterna påverkar Handels medlemmar som dagligen hanterar varorna.

Arbetsmiljö. Handels avdelning 20 i Stockholm har därför tagit initiativ för att tillsammans med förbundet och företag kartlägga hur butiker och lager hanterar textilier. EU följer projektet.
– Alla kläder är preparerade, säger Mia Jansson, ombudsman i Stockholm och arbetsmiljöansvarig på avdelning 20.
– En del till och med två gånger – först i tillverkningsprocessen och sedan inför transporten, säger hon.

Det råder ingen tvekan om att kläderna innehåller kemikalier. Både Kemikalieinspektionen och Konsumentverket uppmanar konsumenter att tvätta kläder före användning. Man ska undvika att få överskottskemikalier på kroppen.
Däremot saknas det tillräcklig forskning hur gifterna påverkar dem som hanterar kläder varje dag. Det handlar om lageranställda som öppnar containrar med gasat gods och butiksanställda som packar upp, galgar och larmar.
– Man står ofta i trånga utrymmen i butiker och packar upp i timme efter timme, berättar Mia Jansson. Ibland ångar man kläderna för att få dem släta och vi vet inte ens om ångan frigör mer kemikalier.
– Och vad händer på sikt? Finns det ett samband mellan butiksjobbet om man utvecklar eksem efter man slutat i handeln?

Det finns en kemikalielagstiftning, Reach, som gäller i hela EU. Den kräver bland annat att företagen informerar anställda som hanterar kemikalier, exempelvis allergiframkallande ämnen.
– Idag har företagen ett hållbarhetstänk så det har verkligen blivit bättre.
– Problemet är att informationen inte når ut till de anställda. Många använder tyghandskar när de galgar för att inte skära sig och tänker inte på att de också skyddar huden.
– Visst reagerar man om kläderna luktar illa, men även de luktfria är preparerade och kan vara hälsofarliga, säger Mia Jansson.

EU vill veta mer om farliga ämnen och följer Handels projekt, som bland annat går ut på att informera butiksanställda om risker och vikten av att skydda sig.
– Vi vill hitta en form för hur vi kan samverka med företagen – intresset att skapa hälsosamma arbetsplatser delar vi i facket med arbetsgivarna.

Artikeln är publicerad i Avdelningsnytt i Stockholm nr 3 2019.

Läs fler nyheter från avdelning 20 här.

Publicerad: 21 oktober 2019