Arbetsmiljö

27 november 2020

Handelns bästa arbetsplats 2019

E-handelsföretaget Lyko i Vansbro i Dalarna utses till Handelns bästa arbetsplats 2019. Priset delades ut på arbetsplatsen av Handels förbundsordförande Susanna Gideonsson. Från vänster i bild: Jenny Hermansson, Johan Magnusson och Anna Johansson från klubbstyrelsen på Lyko.

Lyko, Vansbro

– Vi instiftade priset för att lyfta de goda föredömen som finns i branschen. Företag som tar ansvar för goda arbetsvillkor och bra arbetsmiljö. Lyko är en framgångssaga som också värnar sin viktigaste tillgång, personalen, säger Susanna Gideonsson, ordförande för Handelsanställdas förbund.

Alla medlemmar i Handels har kunnat nominera sin arbetsplats i tävlingen. Vinnaren har utsetts av Handels förbundsstyrelse. Deras motivering löd:

”E-handeln växer så det knakar i hela landet. Lyko online AB i Vansbro är ett gott exempel på att detta kan ske med stort fackligt deltagande. Företaget satsar på att bara ha egna anställda och så gott som alla anställda jobbar heltid. Klubb och ledning hjälps åt att anpassa scheman så det ska passa alla. Dessutom är arbetsplatsen ett exempel på att det går att etablera sig och växa på en ort där folk redan bor istället för att alla ska ta flyttlasset till storstaden.”

– Det är glädjande att Lyko är ett företag som är lokalt rotat och engagerat. Istället för att göra som många andra och flytta verksamheten när man växer har Lyko valt att stanna och satsa på Vansbro och på sin personal, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson.

Hedersomnämnande

Hemköp i Dala-Järna
Juryn gav också ett hedersomnämnande till ett annat dalaföretag: dagligvarubutiken Hemköp i Dala-Järna. Motiveringen löd:

”Här är butiken där alla verkligen jobbar mot samma mål. Chefen förstår att de anställda är den viktigaste tillgången och resultatet blir både arbetsglädje och vinst för butiken. Denna får de anställda del av: extra ledighet, högre friskvårdsbidrag, utbildningar och roliga aktiviteter.”