Manlig lagerarbetare som sitter i en truck samtalar med kvinnlig kollega.

Fakta & råd

Kollektivavtal

Att ha kollektivavtal på sin arbetsplats ger många fördelar. Läs mer om hur det fungerar, och hur du som saknar kollektivavtal kan jobba för att din arbetsgivare ska teckna ett.

Med kollektivavtal blir jobbet tryggare

När du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal får du garanterade löneökningar, rätt till ob-ersättning, bättre pension och tryggare villkor. Visste du att utan kollektivavtal finns det ingen gräns för hur låg lön du kan få? Det finns nämligen inga lagstadgade minimilöner i Sverige. Utan kollektivavtal hade du alltså själv behövt förhandla med arbetsgivaren om alla villkor i din anställning inklusive lönen.

Med kollektivavtal har du en bättre försäkring om du skulle skada dig på jobbet. Du kan få 12% utöver sjuklön för tiden du måste vara sjukskriven och även ersättning för extra utgifter du haft, till exempel för förstörda kläder. Läs på avtalat.se hur du gör för att anmäla en arbetsskada.

Ett annat stort plus med kollektivavtal är att din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension varje månad (från och med din 22-årsdag). Det blir ett viktigt tillskott till den allmänna pensionen den dag du slutar jobba, även om det kanske känns avlägset nu. Du har möjlighet att välja hur dessa pengar ska placeras och om du vill kan du även lägga till skydd för din familj. På fora.se kan du logga in och se hur mycket pengar som betalats in hittills och hur de är placerade.

Kolla om arbetsgivare har kollektivavtal

Här kan du söka efter arbetsgivare och få reda på om de har kollektivavtal eller inte.

Argumentera för kollektivavtal

Om du jobbar på ett företag som inte har kollektivavtal, hör gärna av dig till oss. Vi kan hjälpa dig och dina jobbarkompisar att ta diskussionen med er arbetsgivare. När man driver frågan om kollektivavtal blir det mer tryck ju fler anställda på arbetsplatsen som är medlemmar i Handels. Glöm heller inte bort att det finns fördelar med kollektivavtal också för arbetsgivaren. Till exempel är det ett sätt att visa att företaget är schyst och seriöst, och man slipper lägga massa tid på varje anställningsavtal.

Handels har sammanlagt ungefär 25 olika kollektivavtal med olika arbetsgivarorganisationer. Kollektivavtal gäller alla på arbetsplatsen, oavsett om de är medlemmar i facket eller inte.
Du hittar avtalet som gäller just dig om du loggar in på Mina sidor. Och om det är något i avtalet som är svårt att förstå kan du alltid kontakta oss.

Man som jobbar i butik samtalar med kunder.

Lär dig mer om ditt kollektivavtal

Är du nyfiken på vad som står i just ditt avtal? Du hittar hela ditt kollektivavtal på Mina sidor.

Kontakta oss

Hittar du inte svar på din fråga eller behöver personlig hjälp? Kontakta då oss här.

Mina Sidor

Logga in för att söka kurser, se dina försäkringar och annat som rör ditt medlemskap.