Porträtt av en kvinnlig frisör som står i en salong.

Våra branscher

Frisör och skönhet

Handels jobbar för bra villkor i din bransch.

Bättre bransch med schysta villkor

Visste du att frisörer har organiserat sig fackligt i över 100 år? 1906 bildades det första facket för frisörer. Numera finns också ett kollektivavtal för dig som jobbar inom den övriga skönhetsbranschen. Som medlem i Handels får du råd och stöd i allt som rör ditt jobb, vare sig du är frisör eller jobbar som nagelteknolog, hudterapeut eller tatuerare.

Vi jobbar för bättre arbetsmiljö

Att jobba som frisör eller med annan skönhetsvård är kreativt, konstnärligt och innebär många självständiga beslut. Men det finns också baksidor med yrkena, till exempel användandet av skadliga kemikalier och risken för förslitningsskador. Därför jobbar Handels för att förbättra arbetsmiljön för dig som är frisör eller jobbar med skönhetsvård. Vi har bland annat förhandlat fram att din arbetsgivare ska erbjuda hälsokontroller och friskvårdsbidrag. Vi har också förhandlat fram regler om arbetstidsförkortning och semesterväxling för att öka möjligheten till återhämtning.

Folder om din arbetsmiljö

Frisörens arbetsmiljö

11119 kB 2023-05-17
Kvinnliga frisörer med kunder i salong.

Kom ihåg lojalitetskraven

Om du är anställd som frisör och sedan vill byta salong eller starta eget finns det saker som du behöver ha koll på. Din arbetsgivare kan kräva skadestånd om du till exempel berättar för kunder om ditt nya jobb innan du avslutat anställningen. Facket kan ge dig råd om hur du ska agera för att inte bryta mot avtalet, och hjälpa dig om arbetsgivaren ändå hävdar att du brutit mot lojalitetsplikten.

Samarbete med arbetsgivarna

Handels och Frisörföretagarna har ett kollektivavtal för anställda frisörer, som bland annat reglerar lönemodell och arbetstider. Handels samarbetar också med arbetsgivarna för att utveckla branschen och kvalitetssäkra frisörutbildningar. Vi arbetar också tillsammans mot oseriösa företag och har tagit fram en licens för frisörer.

Inom skönhetsvårdsbranschen finns ingen gemensam arbetsgivarorganisation. Däremot kan alla arbetsgivare teckna kollektivavtal med Handels för att ge sina anställda goda villkor och rimliga löner.

Facket är till för alla

Handels finns till för alla som jobbar i branschen. Facket är extra viktigt för arbetskraftsinvandrare, som lätt utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Arbetsgivaren visar då upp ett anställningserbjudande för Migrationsverket och facket som ser bra ut, men som sedan inte stämmer med de verkliga villkoren. I dessa fall kan facket hjälpa de anställda med råd och stöd.