Porträtt av en kvinna som jobbar i en butik.

Våra branscher

Butik

Handels jobbar för bra villkor i din bransch.

Trygga och bra butiksjobb

Jobbar du i butik? Då är du inte ensam. Butikssäljare är ett av Sveriges vanligaste yrken. Många tycker att jobbet är socialt och omväxlande, men det finns också utmaningar och viktiga saker att ha koll på. Då är det bra att vara med i facket. Handels har bland annat sett till att du som jobbar i butik har rätt till större inflytande över arbetstiden. Dessutom har vi förhandlat fram arbetsmarknadens bästa ob och vi jobbar för att du ska ha en bra fysisk och psykisk arbetsmiljö.

 

Tillräckligt med timmar

Bara tre av tio som jobbar i handeln har en tillsvidareanställning på heltid. Det bidrar till stress och oro, och Handels driver ständigt frågan om att fler ska få tryggare anställningar. Målet är att deltidsanställda ska få jobba så många timmar som de önskar. Handels kan hjälpa dig med stöd och konkreta verktyg när du ska önska fler timmar - ta kontakt med vår rådgivning eller logga in på Mina sidor för att läsa mer.

Man sorterar byxor i en butik.

Tillräckligt med kollegor

Många som jobbar i handeln har en stressig arbetssituation. Det beror ofta på otillräcklig bemanning – i en undersökning som Handels gjort svarade ungefär hälften att det var underbemannat på deras jobb. Många arbetsgivare schemalägger med för lite personal och kallar sedan in förstärkning i sista stund. Detta är något som Handels vill ändra på och vi jobbar vi för att fler företag ska förstå vikten av att planera bemanningen på ett ordentligt sätt.

Kvinna som jobbar i butik tar betalt av en kund.

Tillräckligt med kunskaper

Det händer mycket i handeln nu. Därför behöver alla som jobbar i branschen fylla på sin kompetens för att klara av nya förväntningar och uppgifter. Men i nuläget får handelsanställda mindre kompetensutveckling än genomsnittet på svensk arbetsmarknad, och därför jobbar Handels för att förbättra läget. Två exempel på trender som ställer nya kompetenskrav på de anställda:

  • Den fysiska butiken och e-handeln blir mer och mer sammanlänkade, vilket ställer nya krav på dig som hjälper kunder i butik.
  • Medveten konsumtion och hållbar utveckling. Du som jobbar i handeln kan bidra genom att till exempel sälja begagnade varor, hjälpa till med reparationer och informera kunder om var och hur varor är tillverkade.