Förkyld person är hemma från jobbet och dricker te.

Fakta & råd

Sjuk eller föräldraledig

Du har rättigheter – oavsett om du är borta från jobbet av en rolig eller tråkig anledning.

Vad händer när du blir sjuk?

När du är sjuk har du rätt till sjuklön, men från din sjukperiod ska det först göras ett karensavdrag. Karensavdraget är 20 procent av din på förhand överenskomna, genomsnittliga arbetstid. Så sjuklönen motsvarar därmed 80 procent av lönen du skulle fått om du jobbat. Det är viktigt att du sjukanmäler dig ordentligt till jobbet direkt den första sjukdagen. Om du är sjuk mer än en vecka måste du också se till att ordna ett läkarintyg och ge till arbetsgivaren.

Är du sjuk längre än 14 dagar får du ersättning från Försäkringskassan. Den motsvarar också ungefär 80 procent av din lön, men du har en stor fördel om du jobbar på ett företag med kollektivavtal. Då kan du nämligen ansöka om ytterligare ersättning så att du sammanlagt får 90–92 procent av lönen. Din ansökan lämnar du till Afa försäkringar, läs mer på deras webbplats om hur det fungerar.

Om din sjukdom är så allvarlig att du är borta från jobbet en hel månad behöver du och arbetsgivaren göra upp en plan för hur du ska komma tillbaka. En representant från Handels kan följa med dig på mötet om du vill. Det gäller också om du är fortsatt sjuk efter två månader, då det är dags för ett samtal med arbetsgivaren, Försäkringskassan och din läkare.

Ett annat stort plus med kollektivavtal är att din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension varje månad (från och med din 22-årsdag). Det blir ett viktigt tillskott till den allmänna pensionen den dag du slutar jobba, även om det kanske känns avlägset nu. Du har möjlighet att välja hur dessa pengar ska placeras och om du vill kan du även lägga till skydd för din familj. På fora.se kan du logga in och se hur mycket pengar som betalats in hittills och hur de är placerade.

Föräldraledig pappa på promenad med barn i barnvagn

Ska du vara föräldraledig?

Att vara förälder ska inte leda till några försämringar på jobbet – det står i lagen! Du har alltid rätt att vara föräldraledig, så länge du ansöker minst två månader i förväg och inte redan har haft tre perioder av föräldraledighet under det aktuella året. Under din föräldraledighet får du inte glömmas bort när det är dags för löneförhöjning och när du kommer tillbaka ska du ha samma tjänst och samma uppgifter som tidigare. Har din arbetsgivare brutit mot detta? Kontakta Handels Direkt som kan stötta dig.

Under föräldraledigheten ansöker du om föräldrapenning från Försäkringskassan. Den är 80 procent av din lön, men det finns möjligheter till extra pengar om du har kollektivavtal. Du kan få ett tillägg så att din totala ersättning blir 90 procent av lönen i upp till sex månader av föräldraledigheten. Läs om hur du söker detta tillägg hos Afa försäkringar. En annan bonus för dig med kollektivavtal är att inbetalningarna till din tjänstepension fortsätter även under föräldraledigheten vilket de inte gör annars.

Kontakta oss

Hittar du inte svar på din fråga eller behöver personlig hjälp? Kontakta då oss här.

Mina Sidor

Logga in för att söka kurser, se dina försäkringar och annat som rör ditt medlemskap.