Arbetsmiljö

05 maj 2021

Handelns bästa arbetsplats 2021

Gemensamma mål och en vilja att utvecklas tillsammans, i en miljö där allas åsikter är viktiga. Så beskriver de anställda på Handelns bästa arbetsplats 2021 sin arbetsplats. Grattis Ica Kvantum i Skellefteå!
anställda på Ica Maxi Skellefteå

Ica Kvantum, Skellefteå

- Ica Kvantum i Skellefteå är verkligen en värdig vinnare, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer, som korade vinnaren under kongressen.

På plats i Skellefteå för att gratulera vinnaren var Melinda Hedström från Handels förbundsstyrelse.

- Det handlar om att lyssna på varandra, använda sunt förnuft och respektera varandra. Det har ni verkligen gjort, sa hon.

Pandemin har ställt stora krav på omställning i det dagliga arbetet. Men det goda samarbetet i butiken, där fackklubb, anställda och handlare är lika engagerade, har inte rubbats. Med stort allvar och respekt för varandra har ledning och anställda tagit sig an arbetet med att möta pandemins utmaningar.

På en rad olika sätt har butiken sett till att minska trängseln och påminna om att vi måste visa hänsyn till varandra. Anställda i riskgrupper har fått byta arbetsuppgifter och slippa kundkontakt om de vill. Det finns visir i kassorna och golvytan har gjorts större. Nya rutiner vad gäller beställningar och utkörningar har införts för att det ska bli så riskfritt som möjligt för kunderna.

- Arbetet under pandemin har varit stressigt, men vi har ju varandra och vi har verkligen gjort det tillsammans, säger en av de anställda.

Handlaren fyller i:
- Jag är otroligt imponerad av personalen det här året. Det kommer ofta kunder till mig och säger, ”vilken bra personal du har”.

Jury har varit Handels förbundsstyrelse och dess motivering för vinnaren var:

”Ica Kvantum i Skellefteå har en driven fackklubb, som involverar alla anställda i ett ständigt pågående arbete med arbetsmiljön och som har ett gott samarbete med sin handlare. Här har de anställda och ledningen tillsammans tagit sig an den utmaning en pandemi innebär, med uppfinningsrikedom och stor respekt för varandras behov. Resultatet är en bra och säker butik för både anställda och kunder.”
Tumnagelbild från Ica Maxi Skellefteå.

Ica Kvantum, Skellefteå

Handelns bästa arbetsplats 2021 - 1 minut

Fyra hedersomnämnanden

Utöver en vinnare beslutade juryn att ge fyra hedersomnämnanden:

ABF i Västra Västmanland, med motiveringen:
”Med snabba och korta beslutsvägar där fack och arbetsgivare möts i samverkansmöten varje vecka blev omställningen från fysiskt till digitalt arbete enkel. Här finns lyhördhet för medarbetarnas behov och ett stort engagemang från alla anställda. Det är värt ett  hedersomnämnande i utmärkelsen Handelns bästa arbetsplats 2021. 

Eurocash i Strömstad, med motiveringen:
”Förra året var ett mardrömsår för gränshandeln. Kunderna försvann över en natt och korttidspermitteringen var ett faktum. Trots detta har fack och arbetsgivare i Eurocash jobbat konstruktivt med arbetsmiljöfrågor och hållit humöret uppe under pandemin. Dubblad julklapp och extra bonus till de anställda är några exempel på vad det fört med sig. Det är självklart värt ett hedersomnämnande i utmärkelsen Handelns bästa arbetsplats 2021.” 

Edblads lager på Väddö, med motiveringen:
”När de anställda på lagret bildade fackklubb förvandlades en stormig och ganska bråkig vardag till ett gott förhållande mellan arbetsgivare och personal. Permitteringar och nya rutiner på grund av pandemin löses genom ett konstruktivt dagligt samarbete. Klubben har även kraft att stötta de butiksanställda med samma arbetsgivare, men annat avtal. Väl värt ett hedersomnämnande i utmärkelsen Handelns bästa arbetsplats 2021.”

Havilogs lager i Göteborg, med motiveringen:
”Här är det hundra procent som gäller! Alla anställda med i facket, dialogen mellan arbetsgivare och anställda sker med stort engagemang och ömsesidig respekt. Att arbetsplatsen varslades om konflikt i avtalsrörelsen påverkade inte detta. Väl värt ett hedersomnämnande i utmärkelsen Handelns bästa arbetsplats 2021."

Edblads lager, Väddö

Hedersomnämnande 2021 - 1 minut
Tumnagelbild från Havilog Göteborg.

Havilogs lager, Göteborg

Hedersomnämnande 2021 - 2 minuter