Samhälle & politik

27 oktober 2022

Handels stöder protesterna i Iran

”Vi uppmanar alla politiker i Sverige och EU att markera mot den iranska regimens våld”. Det säger Handels förbundsstyrelse i ett uttalande igår den 26 oktober, om protesterna i Iran.
Ikon/Illustration av demonstration
Här är uttalandet i sin helhet:

Uttalande antaget av Handels förbundsstyrelse 26 oktober 2022

”Handels förbundsstyrelse ser med stor oro på situationen i Iran. Landsomfattande demonstrationer fortsätter efter Mahsa Jini Aminis död i polisens förvar. Vi ger vårt stöd till de modiga flickor och kvinnor som leder protesterna mot den iranska regimens förtryck och alla demonstranter som med risk för sin egen säkerhet och liv nu protesterar.

Handels förbundsstyrelse fördömer de iranska myndigheternas användande av våld mot demonstranterna. Vi uppmanar den iranska regimen att respektera grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive fackliga rättigheter. Vi kräver också ovillkorlig frigivning av alla fackliga fångar och ett stopp för den brutala behandlingen av fackliga aktivister och oliktänkande. Vi står tillsammans och i gränslös solidaritet med Irans befolkning och med våra fackliga iranska kamrater i denna mycket allvarliga situation.

Vi uppmanar alla politiker i Sverige och EU att tydligt markera mot den iranska regimens våld mot egna medborgare och att stå upp för de mänskliga rättigheter och fackliga rättigheter, i Iran och i alla andra länder.”