Anställningsvillkor

18 oktober 2022

Studera med nya omställningsstödet

Du som är mellan 27 och 62 år, i yrkeslivet, kan nu få statligt stöd för att utbilda dig vidare. Målet ska vara att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Bild av kvinnlig student med kurslitteratur.
Ansökan till det nya omställningsstudiestödet öppnade den 1 oktober 2022 för studier från 1 januari till och med juni nästa år.

Det offentliga omställningsstudiestödet ingår i regeringens paket för omställning, som riksdagen antog i juni i år. Samtidigt infördes bland annat ändringar i Lagen om anställningsskydd. Här kan du läsa mer om besluten kring omställning. 

Det är Centrala Studiestödsnämnden, CSN, som hanterar ansökningar om omställningsstudiestöd. Läs mer här

Du kan söka två gånger per år: efter den 1 oktober till studier som börjar någon gång mellan 1 januari och 30 juni och efter 1 april för studier som börjar mellan den 1 juli och 31 december.

För Handels medlemmar är det organisationerna Trygghetsfonden TSL (för dig som jobbar i privat butik och lager/e-handel) och CIKO (för dig som jobbar i Coops butiker och lager), som kopplas in när det exempelvis handlar om utbildning och omställning vid varsel och uppsägningar. Dessa organisationer är även inblandade när det gäller omställningsstudiestödet. De ska hjälpa till att intyga att utbildningen du tänker gå kommer att stärka din ställning på arbetsmarknaden.