Samhälle & politik

05 maj 2022

Handels medlemmar vill se stopp för vinster i välfärden

En överväldigande majoritet av handels medlemmar vill förbjuda möjligheten för privata företag att ta ut vinster ur välfärden. Det är inte konstigt sett till de kvalitetsförsämringar och den ojämlikhet som vinstintresset leder till. Handels kräver därför stopp för vinster i välfärden.
Förkyld person är hemma från jobbet och dricker te.

Miljarder av våra skattepengar går till vinster i privata företag istället för till välfärden. Det vill Handels medlemmar se ett ett slut på. Enligt en undersökning vill 77% av medlemmarna se ett fullständigt stopp för vinstutdagen. 

Det finns goda skäl till att stoppa vinsterna i välfärden. Dessa skäl belyses i en ny rapport från Handels. Förutom att vinsterna ger pengar till ägarna som kunde gått till skola, vård och omsorg finns flera negativa samhällseffekter. Företagens vinstjakt sänker kvaliteten när det sparas in på personal och lokaler. Vinstjakten skapar dessutom ojämlikhet. Privata aktörer tenderar att söka sig till geografiska områden och till grupper där det enkelt går att göra de största vinsterna. Det innebär att vårdresurser omfördelas från fattigare till rika områden. 

Handels vill därför se ett förbud mot vinstutag för privata företag som utför skattefinansierad verksamhet inom vård, skola och omsorg. 

Faktablad om vinster i välfärden

214 kB 2024-01-04