Avtalsrörelsen

31 januari 2023

Handels avtalskrav: Dags för en lön att leva på!

Anställda i handeln måste kunna leva på sin lön. Det kräver Handels inför förhandlingarna om nya löner och villkor för anställda i butiker, lager och e-handel. Ofrivilliga deltider och inflation pressar ekonomin för många handelsanställda, därför kämpar Handels för de högsta löneökningarna på flera decennier och rätt till fler timmar på kontraktet.
Bild för kampanjen Lön att leva på i samband med avtalsrörelsen 2023.

Dags för en lön att leva på

Linda Palmetzhofer om Handels avtalskrav - 2 minuter
Tisdag 31 januari växlade Handels och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel sina krav inför förhandlingarna om nya kollektivavtal. Handels vill:

  • Att lönerna höjs med 1 265 kronor per månad för en heltidsanställd och att lägstalönerna höjs med 1 370 kronor.
  • Stärka rätten till trygga anställningar på heltid och stoppa hyvling av arbetstid. Sju av tio som jobbar i butik arbetar deltid, trots att de flesta vill jobba mer.
  • Skapa bättre möjligheter till ledighet och att påverka din arbetstid, bland annat genom att göra det lättare att ta ut semester och önska dagar då du inte vill bli schemalagd.
  • För butiksanställda: införa högre ob-ersättning på midsommar-, jul- och nyårsafton och ett nytt erfarenhetstillägg som kan ge högre lön baserat på din sammanlagda erfarenhet i branschen.
  • För anställda på lager och i e-handel: införa en arbetstidsförkortning på arbetsplatser där anställda är schemalagda på tidiga morgnar, kväller och helger samt fler sammanhängande lediga helger för skiftgående personal.
"Handelsanställda måste kunna köpa varorna dom säljer. Idag är det många som inte kan det på grund av påtvingade deltider och stigande priser på mat, el och boende. Därför kämpar vi för höjda löner och rätt till fler timmar. Handelsanställda ska kunna leva på sin lön", säger Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels.

De nuvarande kollektivavtalen för butiker, lager och e-handel löper ut den 31 mars och då ska nya avtal vara på plats.