Avtalsrörelsen

13 mars 2023

Handels krav för Coop-anställda: Dags för en lön att leva på!

Anställda i handeln måste kunna leva på sin lön. Det kräver Handels inför förhandlingarna om nya löner och villkor för anställda på Coop, Akademibokhandeln och second hand-butiker.
Måndag 13 mars växlade Handels och arbetsgivarorganisationen Fremia sina krav inför förhandlingarna om nya kollektivavtal. 
Ofrivilliga deltider och inflation pressar ekonomin för många handelsanställda, därför kämpar Handels för de högsta löneökningarna på flera decennier och rätt till fler timmar på kontraktet. 

Handels vill: 
 
  • Att lönerna höjs med 1 265 kronor per månad för en heltidsanställd och att lägstalönerna höjs med 1 370 kronor. 
  • Stärka rätten till trygga anställningar på heltid och stoppa hyvling av arbetstid. Sju av tio som jobbar i butik arbetar deltid, trots att de flesta vill jobba mer.
För anställda i butiker och på stormarknader vill Handels:  

  • Införa högre ob-ersättning på midsommar-, jul- och nyårsafton och ett nytt erfarenhetstillägg som kan ge högre lön baserat på din sammanlagda erfarenhet i branschen.  
  • Skapa bättre möjligheter till ledighet och att påverka din arbetstid, bland annat genom att göra det lättare att ta ut semester. 
De nuvarande kollektivavtalen med Fremia för butiker, stormarknader och lager löper ut den 31 mars. Avtalsförhandlingarna inleds i april.