Anställningsvillkor

06 februari 2024

Fler timmar och högre lön tack vare facket!

Ju fler som är medlemmar på ditt jobb, desto starkare blir ni tillsammans. Det gör att medlemmar får fler timmar på kontraktet, högre lön och bättre villkor.

Vi befinner oss mitt i Handels stora värvningsvecka som infaller varje år under vecka 6. Det är en vecka där hela organisationen är ute på arbetsplatser runt om i landet för att påtala vikten av att vara med i facket och vad ett medlemskap i facket kan göra för skillnad för oss som jobbar i Handels branscher.

En av de vanligast frågorna som facket får handlar om vad man tjänar på att vara med i facket. I ekonomiskt svåra tider som de vi befinner oss i just nu har allt fler anledning att ställa just den frågan. Allt är dyrare. Kostnader som vi inte kan avvara som bolåneräntor, mat och transporter fortsätter att ta stort utrymme i plånboken. Däremot är svaret på vad du tjänar på ett fackligt medlemskap lika enkelt nu som annars - du tjänar på att vara med i facket.

Förutom försäkringar, rådgivning, kurser och annat, så tjänar en Handelsmedlem i genomsnitt mer än oorganiserade. De senaste sifforna från SCB visar att Handels medlemmar i butik tjänar 5000 kronor (total löneinkomst inklusive ob-ersättning) mer per månad än icke-medlemmar. Det beror även på att Handels medlemmar har fler timmar på kontraktet. I genomsnitt 6 timmar mer än oorganiserade.

Handelns bästa arbetsplats 2023 Stora Coop i Växjö är ett bra exempel på när facklig styrka bidrar till fler timmar på kontraktet. Tack vare en hög anslutningsgrad och ett aktivt fackligt arbete har klubben sett till att förhandla fram så att alla medlemmar som velat fått 30-35 timmar i veckan. Där slipper de anställda jaga extratimmar och de anställda kan leva på sin lön.

Bara i år har Handels förhandlat fram löneförhöjningar med runt 1000 kronor per månad, ob-ersättningar som ger 3000-4000 kronor per månad och avtalspensioner som avsätter runt 20 000 per år. Om inte facket hade funnits, hade inget av detta hänt.

Så vad tjänar man på att gå med i facket? Jo, fler timmar och högre lön. Men för att det ska fortsätta så krävs det att vi blir fler. Det är summan av oss som utgör vår grad av styrka. Tänk på det varje gång du betalar medlemsavgiften – 5000 kronor är betydligt mer än medlemsavgiften.

Frida Sundqvist, utredare på Handels.
Frida Sundqvist

Politisk samordnare och utredare