Avtalsrörelsen

19 juni 2023

Strejk avblåst

Kommunal och Gröna arbetsgivare har accepterat medlarnas bud och nya kollektivavtal kommer att tecknas för anställda inom avtalsområdena Trädgårdsodling och Golfbanor.
En grupp parkarbetare gör high five.
Överenskommelsen innebär löneökningar i nivå med märket, inklusive en låglönesatsning. Det innebär att det inte längre är aktuellt för Handels att varsla om sympatiåtgärder.

”Facklig enighet och styrka gör skillnad!” säger Handels förbundsordförande Linda Palmetzhofer. ”Genom att vi LO-förbund stod upp tillsammans bakom Kommunal lyckades de driva igenom våra gemensamma krav. Vi är redo att göra det igen om det behövs.”

Kommunal varslade om strejk den 9 juni efter att förhandlingarna med arbetsgivarparten strandat. Kommunals krav låg i linje med både märket som sattes i samband med industriavtalet tidigare i år och de gemensamma kraven LO hade enats om i sin samordning.

I samband med varslet begärde också Kommunal sympatiåtgärder från andra förbund. Handels ställde upp och meddelade förra veckan att sympatiåtgärder förbereds. Då en överenskommelse mellan parterna nu är nådd är det inte längre aktuellt med sympatiåtgärder.