Medlemskapet

Handels stöd vid arbetsskada

Som medlem i Handels har du rätt till stöd och hjälp om du skulle råka ut för en arbetsskada. Vi finns vid din sida för att se till att du får den ersättning och rehabilitering du har rätt till. 

Rådgivning och stöd
Få hjälp med att anmäla skadan och hitta rätt i försäkringssystemet.
Ersättning vid arbetsskada
Vi hjälper dig att få rätt ersättning från försäkringar och arbetsgivare.
Rehabilitering
Stöd vid återgång till arbetet och hjälp med rehabiliteringsplaner.
Juridisk hjälp
Om det behövs, erbjuder vi juridisk hjälp för att driva ditt ärende.

Vill du veta mer om dina rättigheter på jobbet?

Bli medlem i Handels idag!

Så gör du om du får en arbetsskada 

Som medlem i Handels får du råd och stöd i allt som rör dina rättigheter på jobbet. Vi förhandlar också fram bra försäkringar, som till exempel gäller om du skadar dig på jobbet. Här är bra saker att tänka på om olyckan skulle vara framme: 

  • Anmäl skadan: Om du skadar dig på jobbet eller på väg till och från jobbet, ska du anmäla det som en arbetsskada. Även långvarig påfrestning i arbetet, fysisk eller psykisk, kan anmälas som arbetsskada, till exempel på grund av tunga lyft, ensidigt arbete, mobbing, stress eller farliga ämnen. 
  • Anmälan till chef: Anmäl skadan till din chef som ska göra en arbetsskadeanmälan till både Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket.  
  • Kollektivavtal och försäkring: Om du har kollektivavtal på jobbet, har du vanligtvis en trygghetsförsäkring för arbetsskada via AFA Försäkringar. Du kan söka ersättning för till exempel läkarvård och karensdagen om du skulle bli sjukskriven.  
  • Utredning och anpassning: Din chef är skyldig att utreda varför skadan uppstod och se till att liknande händelser inte sker igen. Om du behöver anpassning av dina arbetsuppgifter efter skadan, är din chef skyldig att ordna det.