Annelie Carlsson, Handels

Verkställande utskottet

Annelie Karlsson

”Jag har alltid reagerat väldigt starkt på orättvisor”

Vad var det som väckte ditt intresse för facket?

Jag gjorde min prao på KappAhl i Kristianstad och fick frågan om jag vill jobba extra. Blev jätteglad såklart, men märkte snabbt vilka orättvisor det fanns på arbetsplatsen. Alla kvinnorna hade deltidstjänster, medan de enda två männen hade heltid. Det blev min ingång till facket. 

Jag har alltid reagerat väldigt starkt på orättvisor. Som barn var jag tyst och blyg, men om jag upplevde något orättvist blev jag ilsken och högljudd. Vi brukade skoja om det i familjen, att det krävdes en orättvisa för att få igång mig. Nu kan man säga att jag är konstant arg. 

Vad gör du som 2:e vice ordförande?

En viktig del i mitt uppdrag är att utveckla Handels som organisation. Jag har fått chansen att växa i så många olika sammanhang, från mitt första jobb, via fackliga kurser, jobb på avdelning och genom mina politiska uppdrag. Nu är det pay-back-time. Jag vill återgälda och dela med mig av all den kunskap och erfarenhet som jag har samlat på mig. 

Jag ska också se till att vår samverkan med politiken fungerar. Som fackförbund kan vi inte lösa alla problem som medlemmarna upplever genom förhandlingar. Det måste till stora förändringar i hela samhället, och som den kamporganisation vi är ska vi trycka på ordentligt för att minska orättvisorna. 

Vilka är dina drivkrafter?

Min gammelmorfar var daglönare, han hade aldrig ett fast jobb utan gick runt till bönderna för att få tillfälliga jobb. Inte trodde jag att vi skulle hamna där igen. 
Alldeles för många unga i våra branscher har svårt att få livet att gå ihop idag. Hur ska du kunna planera framtiden om du inte vet hur mycket du får i lön i slutet av månaden? Eller hur många timmar du kan skrapa ihop nästa månad? Det här måste vi ändra på. Jag är arg och otålig, och det är bränsle i mitt uppdrag.

Är det något annat som gör dig arg?

Ja, snobberi. Gillar inte när folk tror att de vet bättre än andra, utan att ha kollat hur det verkligen är. Jag efterlyser mer respekt och ödmjukhet. Vi lever alla med samma himmel och hav. 

Hur håller du kontakt med verkligheten?

Det är viktigt med arbetsplatsbesök, men jag hoppas att folk känner att det går att ta kontakt och prata med mig i alla sammanhang. I vårt gemensamma arbete med förbundsstyrelsen får jag också mycket input, alla som sitter i styrelsen jobbar i våra branscher.

Vad gör du för att koppla av?

Jag vill gärna ha aktivitet, även när jag är ledig. Gillar att umgås med vänner, och promenerar minst 10 000 steg per dag. Fast jag kan såsa på soffan en hel dag också om jag känner för det. På senare år har jag börjat spela golf. Jag är inte bra på det men det är kul att träffa människor som jag i förväg inte vet vad de ska säga.