Linda Palmetzhofer, Handels

Verkställande utskottet

Linda Palmetzhofer

”Jag blir arg när arbetsgivarna inte håller vad de lovar”

Vad var det som väckte ditt intresse för facket?

Det var faktiskt min mamma! Hon var klubbordförande på Domus när jag började jobba där, och fackklubben var väldigt aktiv. Jag såg att det gick att påverka och förbättra genom samarbete, både med arbetskamraterna och med arbetsgivaren, och jag ville vara med.

Sedan kom jag snabbt i kontakt med ungverksamheten  i avdelningen och både gick, höll och värvade tillen hel del kurser. För mig var det jättehäftigt att vara del i ett större sammanhang. Att kunna påverka och göra skillnad både på min egen arbetsplats men även i det större tillsammans med andra i Handels både på

Vad gör du som förbundsordförande?

Jag är vald av medlemmarna, via kongressen. Och jag är otroligt stolt över mitt uppdrag som ordförande i världens bästa fackförbund!

Viktigast i min roll är såklart att företräda och bevaka medlemmarnas intressen, i alla sammanhang. Gentemot arbetsgivare, inom LO och andra organisationer, i samhället genom kontakter med politiker och i internationella fackliga sammanhang. 

Jag leder också förbundsstyrelsens arbete och ansvarar för att  det parlamentariska arbetet fungerar, att besluten tas på rätt sätt och att vår verksamhet utgår ifrån de beslut som kongressen fattat.

Vilka är dina drivkrafter?

Jag vill att alla ska kunna leva på sin lön och att det ska kännas kul att gå till jobbet. Det handlar om bra villkor, rätt till heltid, hållbar arbetsmiljö. Det är ingen utopi, se vad den fackliga rörelsen har åstadkommit historiskt! Det är möjligt att förändra och förbättra.

Jag vill att det lokala fackliga arbetet på arbetsplatserna ska få möjlighet att vara kreativt och proaktivt och inte bara handla om att reagera eller agera på problem som uppstår. Det ska utgå från en stabil grund, där kollektivavtalen är golvet som man kan bygga vidare på. Då finns det utrymme att tänka större, och prata ihop sig om vad går att förbättra och utveckla på just den här arbetsplatsen.

Vad gör dig upprörd?

Jag blir arg när arbetsgivare struntar i det vi kommit överens om i kollektivavtalen eftersom det tvingar oss att förhandla i frågor som parterna redan enats om i avtalsförhandlingarna. Det kostar mycket tid och energi som skulle kunna läggas på annat som gör jobbet och livet bättre för medlemmarna.

Hur håller du kontakten med verkligheten?

Jag prioriterar att på olika sätt träffa medlemmar och förtroendevalda. Det ger så mycket energi och det är så roligt att se hur mycket bra som händer på arbetsplatserna runtom i landet. För det är ju inte bara kriser och problem.

Det finns en otrolig facklig styrka, och en glädje och stolthet bland Handels medlemmar, förtroendevalda och anställda Vi behöver verkligen bli bättre på att dela med oss av framgångarna, för att inspirera andra och varandra och visa att vi är många som vill åt samma håll.

Vad gör du för att koppla av?

Jag gillar att pyssla i min lilla trädgård med en ljudbok i öronen. Ta en vårpromenad i solen eller bara sitta still med en av katterna i knät. Mitt uppdrag är otroligt roligt men också intensivt så det är bra att ha nära till att kunna ta de djupa andetagen emellanåt.