Martin Nyberg, Handels

Verkställande utskottet

Martin Nyberg

”Fler företag måste ta ansvar för det mänskliga”

Vad var det väckte ditt intresse för facket?

Jag jobbade flera år på lager utan att vara medlem. Visste ingenting om facket och fick aldrig frågan om jag ville vara med. Sedan började jag plugga till socionom och då fattade jag hur viktig den fackliga rörelsen är för hela samhällets utveckling. Det var en riktig ögonöppnare. 

Allt hänger ihop – hur vi har det på jobbet och vilken trygghet samhället kan bistå med. Och genom att vara med i facket kan jag påverka utvecklingen.
Jag gick inte klart utbildningen, och när jag kom tillbaka till lagret så blev jag såklart medlem och senare även förtroendevald. 

Vad gör du som 1:e vice ordförande?

Viktigast i mitt uppdrag är att lyfta fram, och kämpa för, medlemmarnas intressen i alla sammanhang. I mitt uppdrag som 1:e vice ordförande ingår att vara avtalssekreterare. Det innebär att jag är med och driver Handels egna avtalsrörelser och förhandlar med arbetsgivarna om högre löner och bättre villkor för medlemmarna. 
När det gäller avtalsfrågorna samordnar jag oss även med andra förbund inom LO. Vissa frågor som är viktiga för Handels medlemmar kan också vara viktiga för medlemmar i andra förbund. Om vi driver dem tillsammans blir vi starkare gentemot arbetsgivarna. 

Vilka är dina drivkrafter?

Jag vill att Handels medlemmar ska kunna känna sig stolta och glada när det går till jobbet. De ska kunna känna sig trygga både på jobbet i samhället. Och vi måste höja statusen på yrkena.
Samhället måste hålla ihop och medlemmarna i våra branscher är i allra högsta grad samhällsnyttiga. Det märktes tydligt under pandemin, men annars är våra yrkesgrupper tyvärr ganska osynliga i samhällsdebatten. Det måste vi ändra på.

Vad gör dig upprörd?

Jag blir inte så lätt upprörd… men jag blir faktisk riktigt arg när det fattas beslut som påverkar många, utan en tanke på konsekvenserna för individerna. När inte människovärdet finns med i de ekonomiska beräkningarna. Som i fallet med HM:s hyvling av arbetstid, där många av våra medlemmar förlorade stora delar av sin inkomst. Allt för att företaget ska kunna dela ut ännu mer i vinst. Företagen måste ta mer ansvar för det mänskliga, för sina anställda, och inte bara maximera vinsterna.

Hur håller du kontakten med verkligheten?

Även om det var ganska länge sedan jag jobbade på lagret så försöker jag hålla kontakten med de som jag jobbade med då, och med förtroendevalda som jag träffat längs resan. Jag tycker också det är viktigt att besöka arbetsplatser, träffa medlemmar och förtroendevalda, för att med egna ögon se den utveckling som har skett. 
Hur funkar det till exempel med Pic-by-voice på lagren? Hur uppfattas självscanning i butikerna?  Det vill jag veta, och bästa sättet att ta reda på det är genom att prata med de som jobbar med det varje dag. 

Vad gör du för att koppla av?

Jag veckopendlar från Halmstad till Stockholm, så jag prioriterar att vara med familjen på helgerna. Sedan spelar jag gärna spel med kompisar om jag har tid, lite mer avancerade sällskapsspel.