Frisörer organiserar sig i branschklubbar

Frisörklubben i Trollhättan, från vänster Carlos Maldonado Henriquez, Marika Axelsson och Hanna Johansson tillsammans med Jane Larzon och Ankie Hedlund från Handels avdelning.

På kort tid har det bildats tre branschklubbar för frisörer i Handels, två i Västsverige och en i Gävle. 

-  Jätteroligt och viktigt för att vi ska kunna företräda frisörer på ett bra sätt, till exempel med tanke på avtalsrörelsen, säger Ankie Hedlund, chef för Handels i Trollhättan. 

Det var i januari som Handels avdelningar i väst ordnade en frisörkonferens, helt enkelt genom att ringa runt och peppa frisörer att gå med i Handels och att engagera sig.

- Frisörer är en grupp som har stor yrkesstolthet, bra koll på den egna branschen och är väldigt engagerade, säger Ankie Hedlund.

- Ska vi företräda frisörer på ett bra sätt måste vi lära oss om deras speciella villkor.

Marika Axelsson är ordförande i branschklubben för frisörer i Trollhättan och en av dem som drog igång och värvade frisörer till konferensen i januari. Hennes tips för den som vill dra ihop större sammankomster är att vara ute i riktigt god tid.

- När man har inbokade kunder är det svårt att ta ledigt och det krävs mycket framförhållning. Vi måste anpassa oss till frisörernas verklighet, säger hon.

Men det finns även andra sätt att öka kunskapen om fackliga frågor.

- Ett sätt kan vara att hålla fackliga frukostmöten på salonger. Vi ska testa i höst om vi kan ersätta kursen Medlem i facket med att hålla frukostmöten för frisörer.

Ett annat tips från Marika gäller hur du som facklig söker upp frisörer: Det fungerar bäst att ringa. Orsaken är ju att det är svårt att prata med nån som kommer in i salongen när du håller på med en kund. Via telefon är det lätt att komma överens om en tid när det passar att prata.

Branschklubbar för frisörer finns nu i Trollhättan, Göteborg och i Gävle. Dessutom finns en firmaklubb i Helsingborg.

Uppdaterad: 17 juli 2019