Avtalsrörelsen

16 mars 2023

6 av 10 kan inte koppla bort jobbet på fritiden

6 av 10 butiksanställda kan inte koppla bort jobbet på sin lediga tid, utan behöver vara tillgängliga på fritiden. Den främsta orsaken är att de har för få timmar på sina kontrakt och därför behöver jaga extra arbetspass. De tvingas då hålla koll på sms eller appar där extrapass läggs ut.
Det framkommer i Handels nya rapport, ”Ofri fritid”, som bygger på en enkätundersökning bland butiksanställda.

“Om det kommer upp extratider på appen så måste jag logga in flera gånger för att hålla mig uppdaterad och inte förlora en chans till extra timmar,” säger en av de butiksanställda i undersökningen.

”Vi är väldigt kort om folk, då jag gärna jobbar mer och inte vill säga nej så känner jag att det är svårt att planera något. Jag säger ofta nej till att hänga med vänner när mina chefer frågar om jag kan jobba, vilket påverkar vänskapen en del,” säger en annan butiksanställd.

Även anställda som inte jagar extrapass upplever att de behöver vara tillgängliga på fritiden, eftersom de förväntas hoppa in när någon kollega blir sjuk. Orsaken är att många butiker har en alltför slimmad bemanning. Nästan 8 av 10 anställda säger att de varje vecka tvingas prioritera bort familj, vänner och fritidsaktiviteter för att de inte orkar eller hinner på grund av jobbet. Många upplever att de bara kan koppla bort arbetet under semestern.

”Den här rapporten bekräftar det som många av Handels medlemmar länge vittnat om, nämligen att gränsen mellan fritid och arbete allt mer suddas ut. Allt fler anställda i handeln sover med mobilen under huvudkudden för att inte missa jobbsamtal, SMS och mail om fler timmar. Det är rent ut sagt inte klokt. Anställda i handeln behöver en lön att leva på och fler timmar på kontraktet, utan att konstant behöva vara tillgängliga och ligga sömnlösa om nätterna”, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels.

Det här vill Handels:

  • Rätt till fler timmar på kontraktet, för att anställda ska slippa jaga extrapass.
  • Stopp för hyvling av arbetstid.
  • Bättre bemanningsplanering och utökad bemanning för att fler ska få fler timmar eller heltid och för att arbetsmiljön ska bli mer hållbar.

Ofri fritid

6 av 10 butiksanställda kan inte koppla bort jobbet på sin lediga tid, utan behöver vara tillgängliga på fritiden. Ladda ner vår rapport.

Ofri fritid

331 kB 2023-03-16
Thea Holmlund, utredare på Handels.
Thea Holmlund

Utredare på Handels