Avtalsrörelsen

09 mars 2023

Var tredje tjänar under fattigdomsgränsen.

Var tredje butiksanställd har en inkomst som ligger under fattigdomsgränsen. Det visar en ny rapport från Handels. Orsaken till de låga inkomsterna är att sju av tio anställda jobbar deltid, trots att de flesta vill arbeta mer.
Butiksanställda tjänar i snitt 20 700 kronor före skatt, om ob-ersättning räknas in. Efter skatt blir den genomsnittliga inkomsten cirka 15 900 kronor.

Enligt Konsumentverkets beräkningar bör en ensamstående 20-åring med eget boende tjäna 18 160 kronor efter skatt för att kunna täcka sina kostnader och leva på sin lön. Det motsvarar cirka 23 400 kronor i löneinkomst. Det är flera tusenlappar mer i månaden än genomsnittet för anställda i detaljhandeln.

- Allt fler anställda i handeln har svårt att köpa varorna de själva säljer eller hanterar. Det borde vara självklart att kunna leva på sin lön när man jobbar i handeln, men det är skrämmande många som inte kan det idag. Nu behövs högre löner och fler timmar på kontrakten, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels.

Måttet ”låg ekonomisk standard”, även kallad den relativa fattigdomsgränsen, ligger på drygt 13 900 kronor per månad (2021). För att ligga över gränsen behöver en anställd ha en löneinkomst på 17 450 kronor.

Av de butiksanställda hamnar 41 procent under den relativa fattigdomsgränsen när det gäller löneinkomst. Om även ob-ersättning räknas in hamnar 33 procent under fattigdomsgränsen.

I de pågående avtalsförhandlingarna driver Handels på för att fler ska kunna leva på sin lön. Handels vill:

  • Att lönen ska höjas med 1 265 kronor per månad för en heltidsanställd.
  • Göra en extra satsning på de som har lägst löner.
  • Ge fler möjlighet att jobba heltid eller få fler timmar på sitt kontrakt.
Läs mer om avtalsrörelsen här

Löner och löneinkomster i detaljhandeln

Var tredje butiksanställd har en inkomst som ligger under fattigdomsgränsen. Det visar vår nya rapport.

Löner och löneinkomster i detaljhandeln

55 kB 2023-03-07