Avtalsrörelsen

30 mars 2023

Handels chefsekonom: Om höga vd-löner, rekordvinster och sånt som inte sticker i ögonen

Högre löner och bättre villkor för de som slitit ihop ägarnas vinster är sånt som inte sticker någon i ögonen. Annat är det med kraftigt höjda ersättningar till vd-ar och aktieägare, skriver Handels chefsekonom Stefan Carlén i ett inlägg.
Stefan Carlén, chefsekonom på Handels.
”Jag kan förstå att det här kan sticka i ögonen”, säger Axfoods vd Klas Balkow med anledning av att han fått en rejäl löneökning. Dessvärre finns inte någon uttömmande reflektion från honom om detta. Endast ett konstaterande att han som koncernchef har stort ansvar. Jovisst, men låt då oss få reflektera lite. Enligt bolagets årsredovisning har ersättningarna till nämnde vd ökat med 1,5 miljoner till 23,2 miljoner. Det är en ökning motsvarande 6,9 procent eller 125 000 kr i månaden. I samma årsredovisning meddelas att man under 2023 kommer dela ut 1,8 miljarder till aktieägarna. Givet de 13 000 årsanställda som finns i bolaget motsvarar det 135 000 kr per anställd.

Låt oss jämföra detta med det kollektiv som arbetar ihop dessa vinster. De får höra från arbetsgivarna i handeln att 4,4 procent och 1 265 kr mer för en heltidsarbetande är på tok för mycket. De som ska anställas på lägstalöner erbjuds 0 kr i ökning.

En annan vd är ICA:s Per Strömberg. Enligt bolagets årsredovisning ökar hans ersättningar från 23,4 till 36,2 miljoner. Då är en del avsatt för första halvåret 2023 (16,7 miljoner) för att han ska introducera den nya vd:n. ”Att dra in 2,8 miljoner i månaden på att visa hur man kvitterar ut en mobil och hittar på kontoret är något av en bedrift.” skrev ekonomijournalisten Andreas Cervenka i en kommentar.
Trots genomförda aktieutdelningar har det ansamlats stora mängder fritt kapital i företagen, något som de kan fortsätta dela ut till aktieägarna.
Nu är Axfood och ICA bara två exempel på en stor bransch. Vi på Handels har följt såväl vd-lönernas utveckling, som branschens lönsamhet under lång tid. Under 2020 ökade vd-lönerna med 17 procent, och 2021 med 21 procent. Vi har ännu inte samlad statistik för 2022 men som det verkar på de två ovannämnda ser det ut att fortsatt vara goda lyft för toppcheferna. När det gäller vinsterna har branschen slagit alla rekord, med skyhög avkastning. Trots genomförda aktieutdelningar har det ansamlats stora mängder fritt kapital i företagen, något som de kan fortsätta dela ut till aktieägarna.  

Samtidigt pressas branschens anställda av låga löner, osäkra anställningar, hyvling och deltider. Många har svårt att försörja sig på sina löneinkomster, och en tredjedel har arbetsinkomster som ligger under fattigdomsgränsen. Slimmad bemanning, hög arbetsbelastning och krav på tillgänglighet på fritiden påverkar de anställdas liv negativt.

Detta är branschens stora utmaningar. Och det finns gott om utrymme för att höja löner, skapa fler heltider och öka sysselsättningsgraden. Att förbättra för dem som sliter ihop ägarnas vinster sticker inte i ögonen på någon.
Stefan Carlén, chefsekonom på Handels.
Stefan Carlén

Chefsekonom och utredningschef på Handels