Anställningsvillkor

08 februari 2023

Ovärdigt att behandla personal så här, H&M

- Att det ens är lagligt är obegripligt. Att kunna leva på sin lön kanske låter som en självklarhet men H&M:s senaste agerande är bara ett exempel från en bransch där otrygga anställningar med ofrivilliga deltider har blivit normen. Att det ens är lagligt är obegripligt, skriver Linda Palmetzhofer, Handelsanställdas förbund, efter Aftonbladets granskning av hur klädjätten hanterar sin personal.
Tänk dig att du jobbat heltid på ett företag i många år och en dag får veta att du från och med nu bara ska jobba fem timmar i veckan och få kraftigt minskad inkomst.

Det är verkligheten på H&M, ett av Sveriges största företag. Just nu hyvlar H&M arbetstiden för över tusen anställda, mitt i en inflationskris. Ska ingen som jobbar i butikerna kunna leva på sin lön?

Nu är avtalsrörelsen inom handeln igång. Det betyder att kollektivavtalen – där lön och villkor regleras – ska förhandlas för hundratusentals handelsanställda.

Kravet från oss på den fackliga sidan är enkelt: du ska kunna leva på din lön. Det betyder fler timmar på kontraktet och högre lön.

Att kunna leva på sin lön kanske låter som en självklarhet men H&M:s senaste agerande är bara ett exempel från en bransch där otrygga anställningar med ofrivilliga deltider har blivit normen.

Sju av tio butiksanställda jobbar deltid och de flesta vill ha fler timmar på kontraktet.

Det här drabbar alla, även de som trott sig ha en trygg anställning.

En av alla de drabbade medlemmar jag mött har jobbat i över 30 år och sakta men säkert arbetat sig upp till en heltid, men har nu fått beskedet att hennes arbetstid ska hyvlas, alltså att hon tvingas gå ner i tid.

Att ett företag som H&M behandlar sina anställda på det här sättet är ovärdigt. Att det ens är lagligt är obegripligt.

Behovet av arbetskraft ändras inte heller bara för att de anställda får färre timmar. Butikerna måste fortfarande bemannas, kunderna få hjälp och kläder säljas. De anställda väntas göra mer på färre timmar och mindre lön.

Samtidigt ska H&M nu nyanställa på nolltimmarskontrakt, alltså kontrakt utan någon garanterad arbetstid. Det betyder i praktiken att de anställda förväntas sova med mobilen i hand i hoppet om att vara först att tacka ja till få några timmars arbete.

Det här kan vi förändra. Men det kräver att vi är många tillsammans som ställer krav på arbetsgivarna som gör såhär.

När inte ens en person som jobbat 30 år på samma företag går säker på dagens arbetsmarknad måste vi gå samman och kräva en förändring.

Jag får ofta höra att vi på den fackliga sidan måste ta ansvar nu när läget i ekonomin är tufft, men är det inte egentligen så att det är arbetsgivarna som behöver ta sitt ansvar?

För samtidigt som H&M:s anställda får sina kontrakt hyvlade gjorde företaget en vinst på 463 miljoner kronor det fjärde kvartalet och en stor aktieutdelning till sina ägare. Förra året höjde H&M:s vd sin lön med 2 miljoner till över 14 miljoner.

Ett företag som kontinuerligt gör miljardvinster och har råd att höja vd:ns lön med 17 procent på ett år har råd att ge sina anställda en lön att leva på.

I den här avtalsrörelsen kämpar vi för att företag som H&M ska ta sitt ansvar. Att lönerna höjs och att de anställda får fler timmar på kontraktet istället för att få sin arbetstid hyvlad.

Om du som jag inte vill acceptera det här på svensk arbetsmarknad, gå med i facket så gör vi något åt det tillsammans.

Detta är en debattartikel som publicerats i Aftonbladet 8 februari 2023
Linda Palmetzhofer

Förbundsordförande Handelsanställdas förbund