Samhälle & politik

15 december 2023

Regeringen fortsatt passiva i karensfrågan

Regeringen hade idag chansen att presentera en åtgärd som hjälper löntagarna i den ekonomiska krisen. I stället så stjälper de en gyllene möjlighet att göra livet drägligare för vanligt folk.
Förkyld person är hemma från jobbet och dricker te.

Det brukar heta att dagens sjuknärvaro är morgondagens sjukfrånvaro. Ändå är det hela 7 av 10 av anställda i handeln som jobbar trots sjukdom. 3 av 10 gör det ofta. Detta visade en rapport Handels skrev om sjuknärvaro i höstas.

’’Det är anmärkningsvärt att regeringen fortsätter vara passiva i karensfrågan. Vi ser klart och tydligt att våra medlemmar går till jobbet sjuka för att de helt enkelt inte har råd med en karensdag. Det vet regeringen om. Från vår sida är kravet på regeringen tydlig: Avskaffa karensdagen nu.’’, säger Linda Palmetzhofer, Handelsanställdas förbund 

Karensavdraget är det avdraget som görs på ens sjuklön när du varit sjuk, och innebär att du förlorar pengar på att stanna hemma från jobbet. Många inom handeln har otrygga anställningar, jobbar ofrivillig deltid eller har fått sin arbetstid hyvlad, vilket gör att lönen ofta är låg. Karensdagen blir därför ofta en dubbelstöt man helt enkelt inte har råd med. 

’’När inte ens en pressträff hålls för att presentera regeringens undermåliga förslag i karensfrågan står det klart att regeringen inte prioriterar en nyckelfråga för våra medlemmar. Det är tråkigt att karensfrågan är en icke-prioritering för regeringen. Vi kommer fortsätta driva frågan om att avskaffa karensdagen. Inget annat är rimligt.’’, säger Linda Palmetzhofer.