Gå direkt till huvudinnehåll Gå direkt till sök
Ändrade öppettider för Handels Direkt torsdag 31 och fredag 1

Arbetsmiljö

15 oktober 2024

Sexuella trakasserier stort problem i handeln

Sexuella trakasserier inom handeln fortsätter att vara ett allvarligt problem, där unga och deltidsanställda drabbas värst. Det visar årets trakasseribarometer.

Handels medlemmar är mer utsatta för sexuella trakasserier än genomsnittet i undersökningen, där 20 procent har blivit utsatta, jämfört med 14 procent totalt. Inom handeln utgör unga och kvinnor en stor del av arbetsstyrkan, grupper som är särskilt utsatta för trakasserier. Bland de yngre medlemmarna (18–29 år) har så många som 31 procent upplevt sexuella trakasserier under det senaste året. Undersökningen visar också att förövaren lika ofta kan vara en kund som en kollega, och visstidsanställda löper ännu större risk att drabbas. Dessa faktorer gör det tydligt att omfattande åtgärder krävs för att säkerställa en tryggare arbetsmiljö. 

"Ingen ska vara otrygg på sitt jobb. Handeln präglas av osäkra deltidsanställningar och ensamarbete – faktorer som ökar utsattheten för trakasserier. Arbetsgivarna måste begränsa dessa otrygga anställningsformer och börja ta sitt ansvar för att förebygga trakasserier på allvar," säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels.

Handels menar att lösningen bland annat ligger i att begränsa otrygga deltidsanställningar och ensamarbete, som ofta ökar utsattheten för anställda. Utöver detta måste arbetsgivarna ta ett större ansvar för arbetsmiljön genom att regelbundet riskinventera och identifiera potentiella problem kopplat till trakasserier på arbetsplatsen.

Undersökningen visar också på en djupt rotad tystnadskultur inom handeln, där många inte vågar eller vet hur de ska anmäla sexuella trakasserier. 51% av de utsatta har inte berättar om trakasserierna.

“Handels har många skyddsombud på arbetsplatserna som kan kräva att arbetsgivare agerar. Men tyvärr gör tystnadskulturen det svårare att få arbetsgivare att ta sitt ansvar. Om du utsätts eller ser och hör någon utsättas: Berätta om det!” säger Linda Palmetzhofer. 

Så här gör du om det händer på din arbetsplats:

  • Säg ifrån direkt till personen som fäller en kränkande kommentar eller beter sig opassande. Om du ser en kollega bli utsatt, säg ifrån och stötta hen.
  • Skriv ner vad som har hänt – ange namn, datum och tid.
  • Prata med din chef. Om chefen är den som har utsatt dig, kontakta en chef högre upp i organisationen.
  • Ta hjälp av skyddsombudet på din arbetsplats eller annan facklig representant. Du kan också ringa Handels på 0771-666 444 för att få hjälp och stöd.