Tusentals kronor mer i pension

Spara och jobba länge. Kristina Kamp gav goda råd på avdelningens försäkringskonferens i Nässjö

Avtalet ger tusentals kronor mer i pension

Alla dina val i livet gör skillnad för din framtida pension. Larmen om pensionerna duggar tätt och budskapet är klart: Vi måste jobba längre. Den som är född på 1980-talet beräknas behöva arbeta fram till 70 år och dagens sexåringar tills de är 72 år.  – Nu behövs det fyrtio års arbete för att få samma pension som trettio års arbete gav förr, säger Kristina Pamp, informatör på bolaget MinPension. 

På avdelningens försäkringskonferens i Nässjö förklarade hon hur man bör agera; vad man kan göra och vad man ska undvika. Heltid, deltid, studier, föräldraledighet, kollektivavtal – alla livsval påverkar pensionen. Men fällorna först: Se upp för svarta jobb och företag som vill att du ska vara egenanställd. – Vi ser att det blir vanligare med så kallade ofrivilliga F-skattare. Man blir inte anställd utan får jobba som konsult och själv betala sin tjänstepension.

Deltidsarbete är också en fälla eftersom  alla pengar räknas. Ungefär en femtedel av lönen sätts av till den allmänna pensionen och en liten del av detta, 2,5 procent, kan man ge bort. – Det är bra om man är ung och om man har ojämna inkomster i hushållet. Då kan man föra över premiepensionen till den ena parten, säger Kristina Pamp. Överföringen måste göras i förväg och upphör vid exempelvis en skilsmässa. Pengar som man redan gett bort går inte att ta tillbaka.

Den som jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal får ytterligare 4,5 procent till sin pension. Det heter tjänstepension eller avtalspension och är en viktig del av pensionen. Den som är född 1990, arbetar mellan 20-67 års ålder och tjänar mellan 30 000-37 000 under arbetslivet beräknas få över 5 000 kronor i avtalspension. – Det är inte alla som får avtalspension så tjata på era kompisar och berätta hur viktig den är, uppmanar Kristina Pamp.

Avtalspensionen ger fler valmöjligheter än den allmänna pensionen. Man kan välja att ta ut den över kortare tid och pengarna kan ärvas om man har tecknat återbetalningsskydd. Det skyddet gör dock att pensionen blir något lägre. – Tänk efter om ni verkligen behöver återbetalningsskydd när barnen flyttar ut och har sin egen ekonomi, säger Kristina.   – Det är kanske bättre att ni får några hundralappar?

Val som påverkar, sju saker som är bra för din framtida pension, enligt Kristina Kamp på MinPension:

• Jobba på arbetsplats med kollektivavtal

• Börja jobba tidigt

• Jobba länge

• Bra löneutveckling

• Bra värdeutveckling

• Håll nere dina kostnader

• Spara

Vill du veta mer om försäkringar? Avd 9 erbjuder medlemmar och arbetsplatser försäkringsinformation. Boka hos Annica Jönsson: annica.jonsson@handels.se eller 010-450 82 09

Uppdaterad: 3 oktober 2019