Avtalskonferens

Det var fullsatt i Växjö när Handels vice ordförande Linda Palmetzhofer talade på avdelningens avtalskonferens

Dags att lägga i nästa växel!
Handels Linda Palmetzhofer på avtalskonferens i Växjö

- Det är nu vi måste satsa! Att Sverige går mot en svagare konjunktur är inget skäl för att hålla nere löneökningarna. Tvärtom, menar Handels vice ordförande Linda Palmetzhofer. Högre löner är självklart när Handels nu närmar sig de konkreta förhandlingarna med arbetsgivare. Nya avtal ska vara klara senast 1 april 2020. Förbundet vill säkra en låglönesatsning med två så kallade märken: ett som industrin sätter i procent och ett som Handels sätter i kronor. Det ger mer pengar till lågavlönade om man talar om lönepåslag i kronor istället för procent.

Det finns mariginaler att höja lönerna. Vinsterna i handeln stiger mer än lönekostnaderna och talet om butiksdöd är överdriven. – Sanningen är att mellan 2008 och 2016 ökade antalet anställda i handeln med 38 000 personer och 2030 beräknas ytterligare 80 000 jobba inom handeln, sa Handels vice ordförande när hon talade på avdelningens avtalskonferens i Växjö. Arbetsgivarna är tydliga med vad de vill: Låga löneökningar, fri uppsägningsrätt, mer inhyrning. – Det är ytterst osannolikt att det blir ett avtal som sträcker sig över flera år, igen, säger Linda Palmetzhofer. – Det händer för mycket omkring oss i omvärlden för att vi ska låsa oss i tre år.

Linda Palmetzhofer berättade inför de förtroendevalda på avdelningens avtalskonferens i Växjö om de samhällsekonomiska förutsättningarna. Kan man begära höjd lön när konjunkturen försvagas? – Vi är inte på väg in i en lågkonjunktur, men tillväxten mattas av något. Då måste vi satsa för hålla igång! – För om vi håller tillbaka nu blir vi nervösa och börjar spara istället för att konsumera. Det blir en negativ spiral som kan leda till lågkonjunktur.   Det är mer än lönen som ska förhandlas. Regler kring arbetstid, semester och olika tillägg – allt ska upp på bordet igen. Ett gyllene tillfälle att förbättra och utveckla arbetsvillkoren. På konferensen fick varje avtalsområde prioritera tre frågor som de vill att förbundet ska fokusera på i förhandlingarna. Nu är det upp till Handels ledning att sammanfatta alla önskemål från medlemmar i hela landet och vaska fram de tre viktigaste fokusfrågorna. Den 30 januari 2020 fattar Handels beslut om kraven och dagen efter byter de bud med arbetsgivarna. Hur det går beror bland annat på Handels styrka. Linda Palmetzhofer uppmanar alla att lägga i nästa växel. – Rekrytera era arbetskamrater och organisera er på arbetsplatserna! Tillsammans kan vi göra massor för att förändra!

Artikel publicerad i Avdelningsnytt i Växjö nr 4 2019.

Läs fler nyheter från Handels avdelning 9 i Växjö.

Uppdaterad: 5 december 2019