Claudia från Handels finalist till Årets fackliga hjältedåd

Det räcker inte att veta att du har ”moraliskt rätt”. Istället gick Claudia Moraga Gullstrand fackets kurser och tog reda på vad som gäller. Sen var hon med och startade klubb på båda sina arbetsplatser. Nu är hon en av finalisterna till LOs pris Årets fackliga hjältedåd. 

Claudia Moraga Gullstrand jobbar deltid, som så många andra i handeln. Hon växlar mellan jobben i två olika butiker, båda i Malmö. Det fackliga engagemanget startade förra sommaren, när hon hade varit medlem i Handels ett år ungefär. 

- Det hade varit rätt jobbigt på en av mina arbetsplatser och jag kände att jag ville veta mer om mina rättigheter och skyldigheter. Jag ville veta om jag faktiskt kunde stå upp för mig själv och inte bara ha rätt moraliskt, berättar Claudia.

Hon började att gå fackets kurser och hamnade på ett möte med Handelsavdelningens ungdomsgrupp.

- Jag lärde mig så otroligt mycket och det var det. Jag var frälst.

Utvecklingen från att vara vanlig medlem till att bli förtroendevald och väldigt engagerad gick snabbt. På kort tid var Claudia med och startade fackklubb på båda sina arbetsplatser.

Vad är du mest stolt över hittills i ditt fackliga arbete?

- Det är nog förändringen jag och mina arbetskamrater har skapat på min arbetsplats där det var så jobbigt förut. Det var verkligen inte lätt, men vi kämpade på och slutade aldrig hålla varandra om ryggen. Idag är det som en helt annan arbetsplats.

- Något annat jag är stolt över är även att jag idag vågar stå upp för mig själv på ett helt annat sätt än jag gjorde förut.

Det är nog många unga i handeln som känner igen sig i hur det var för Claudia innan hon engagerade sig: Du känner att det borde bli bättre på jobbet, men vet inte riktigt vad du ska göra. Claudia har tips till dem.

- Mitt främsta tips är nog att prata med andra som faktiskt har organiserat sig. Att dela erfarenhet leder ofta till att en blir inspirerad och får ett nytt hopp, vilket ofta behövs, speciellt i jobbiga situationer.

- Detta kan även vara väldigt ögonöppnande då det är många - och jag var en av dem - som inte ens vet att saker inte får gå till som de gör.

- Okunskap utnyttjas, speciellt hos oss unga. Det måste vi kämpa emot med allt vi har och visa för varandra vad det är vi faktiskt kan åstadkomma.

Nomineringen till Årets fackliga hjältedåd kommer från Handels lokala ungdomskommitté i Malmö. Den lyder så här:

Med två deltidstjänster hon så väl speglar vårat fack, ...
men myten om "lata unga" krossar hon under sin klack.

Att startat två klubbar på kort tid
det ger inte bara sinnesfrid.

Hon kämpar ständigt för sina arbetskamrater,
om vi går samman kanske vi kan tjäna lika bra som oljemagnater?

Hon är den som sina kollegor engagerar
så att alla på Lush numer vet att Handels existerar.

Det är medlemmar som Claudia som ÄR facken och för detta borde hon också få tacken. 

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut på LOs Ungforum den 28 mars. Juryn består av Berit Müllerström, LO, Monica Widman Lundmark ABF och Ola Palmgren, SSU. 

Utöver Claudia Moraga Gullstrand från Handels är finalisterna: Jesper Jinesjö, Svenska Målareförbundet, David Ly Bayard, Livsmedelsarbetareförbundet och Josefine Krantz, Svenska Målareförbundet.

Uppdaterad: 21 mars 2019