Facklig twitterkampanj mot Amazon

Nätjätten Amazon får skarp kritik mot de anställdas dåliga villkor. Att inte få tid för att gå på toaletten under arbetstid är skamligt, säger den globala fackliga organisationen UNI. 

Det var Business insider, en amerikansk nättidning för affärsnyheter, som publicerade ett reportage från en journalist som arbetat på ett av Amazons varuhus. Han berättade om ett omänskligt högt arbetstempo där de anställda inte vågade gå på toaletten av rädsla för att bli bestraffade. Istället kissade de i flaskor vid sina arbetsplatser. 

Samtidigt rapporterade det finansiella informationsföretaget Blomberg att genomsnittslönerna för Amazons anställda bara är 60 procent av genomsnittslönen i USA – trots att företaget går bättre än någonsin. 

I Tyskland och Italien har anställda på Amazon strejkat för att protestera mot de dåliga villkoren på Amazon. I går samlades anställda från Tyskland, Polen, Italien, Spanien och Frankrike för att demonstrera i Berlin, i samband med att Amazons grundare Jeff Bezos tog emot en utmärkelse för sitt framgångsrika företag av Axel Springer förlag. 

Det är UNI Europa, som Handels är en av medlemsorganisationerna i, som stöttar Amazons anställda med en twitterkampanj över hela världen. ”When it´s time to go, Amazon workers don´t have time to go.” är budskapet under hashtaggen #AmazonPeeGate.

Publicerad: 25 april 2018