Fackligt världsmöte i Kapstaden

Sydafrikas president Zuma avgick igår efter en turbulent tid. Detta diskuteras förstås mycket på UNI Globals styrelses årliga möte som just nu hålls i Kapstaden, där en av deltagarna är Handels ordförande Susanna Gideonsson, representant för Norden i styrelsen.

Men mötet handlar förstås i första hand om viktiga globala fackliga frågor. Hur kan man jobba på nya sätt med globala företagsallianser, tex. Det handlar om rätten att organisera sig och kunna hålla fackliga möten på arbetet.

Tillsammans med det sydafrikanska facket SACCAWU besökte Susanna Gideonsson och de andra i styrelsen ett lager i Kapstaden som tillhör Shoprite, den största livsmedelskedjan i södra Afrika. Lagret är stort och modernt – men inga av de anställda är med i facket än. En förklaring till det är att 90 procent av de anställda är bemanningsanställda. Det är en stor utmaning för SACCAWU, eftersom möjligheterna att organisera bemanningsanställda är mycket komplicerat i landet. Den fackliga centralorganisationen i Sydafrika jobbar just nu för att driva igenom en lagändring som ändrar detta.

Läs mer om UNI Global Union.

Läs mer om Handels internationella arbete

Uppdaterad: 15 februari 2018