Inget lagförslag mot hyvling – men Handels driver frågan vidare

Det blir inget lagförslag om hyvling från nuvarande regering. Men Handels kommer att fortsätta driva frågan, som är en av förbundets viktigaste

- Det är tråkigt att man inte skickar utredningen på remiss. Där finns många goda förslag som är välbalanserade och har hittat en lösning som tar hänsyn till båda parter. Så att bara lägga undan den, det känns inte bra, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson i en intervju med tidningen Arbetet.

I slutet av januari lämnade regeringens utredare Anders Wallner sina förslag i utredningen om ett hållbart arbetsliv. Den innehöll bland annat förslag till åtgärder mot hyvling och missbruket av allmän visstid, två frågor som är mycket viktiga för Handels medlemmar. ”Nu är det upp till regeringen att förverkliga utredningens anda”, konstaterade Susanna Gideonsson då.

Men nu säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i en intervju med tidningen Arbetet att hon inte kommer att gå vidare med utredningens förslag. Utredningen kommer inte ens att skickas på remiss till berörda organisationer och institutioner.

Ylva Johansson tycker att utredningens förslag är bra:

- Men nu har vi en överenskommelse mellan fyra partier som omfattar arbetsrätten. Och det betyder att vi måste vara överens mellan de fyra partierna innan vi lägger förslag. Det är min bedömning att det inte finns stöd för det här bland två av våra samarbetspartner, säger Ylva Johansson till tidningen Arbetet.

För Handels del är frågan om hyvling och allmän visstid lika aktuell som någonsin. Sannolikt kommer frågorna på ett eller annat sätt tas upp i avtalsrörelsen för nytt kollektivavtal nästa år, 2020.

Läs mer i tidningen Arbetet

Läs mer om Handels inställning till hyvling

Uppdaterad: 1 april 2019