S-löfte om höjda pensioner

På sikt ska den samlade pensionen för vanliga löntagare vara 70 procent av slutlönen. Det vallöftet presenterade Socialdemokraterna i Almedalen i går

-  Alla som har jobbat ett helt liv har rätt till en bra pension, inte bara höginkomsttagare som kan spara privat eller har en bra tjänstepension. Nu riskerar många pensionärer att bara få runt hälften av slutlönen i pension i framtiden. Så ska vi inte ha det i Sverige , säger statsminister Stefan Löfvén. 

För att nå 70-procentsmålet krävs, enligt Socialdemokraterna, ett stegvis längre arbetsliv, men även högre avgifter. Partiet vill höga ålderspensionsavgiften från 17,21 till 18,5 procent. Det skulle för en genomsnittspensionär ge över 1.000 kronor mer i pension per månad i dagens penningvärde.

Socialdemokraterna har tidigare lovat att avskaffa den orättvisa pensionärsskatten till år 2020, att garantipensionen och bostadstillägget ska höjas och att ett nytt tillägg för lågavlönade ska införas i pensionssystemet. 

Läs mer om Socialdemokraternas löfte om pensioner.

 I genomsnitt får en pensionärsmedlem i Handels ut cirka 10.500 kronor per månad efter skatt. Det är under den officiella fattigdomsgränsen. Orsaken är bland annat att så många har arbetat deltid, men även hur pensionssystemet är konstruerat. 

Läs mer om villkoren för Handels pensionärer i vår kartläggning Man får lära sig att leva på det man har.

Uppdaterad: 6 juli 2018