"Uppgörelsen om höjd pension gör skillnad men räcker inte"

Från och med januari 2021 höjs pensionerna med upp till 600 kronor för dem som har lägst allmän pension. Det beslöt partierna i Pensionsgruppen i förra veckan.

- Det är pengar som kommer göra skillnad på riktigt. Men det räcker inte, pensionerna är fortfarande på tok för låga, särskilt bland arbetaryrken. Nu får vi alla se till att det här bara är första steget av många, kommenterar Handels ordförande Susanna Gideonsson.

Pensionsgruppen består av de partier som nu står bakom det svenska pensionssystemet. Det är Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Höjningen av pensionen från 2021 gäller dem som har arbetat, men vars allmänna pension är väldigt låg. Det gäller exempelvis många kvinnor i handeln, som jobbat länge på deltid. Pensionsgruppen har bestämt om en ny förmån, ett pensionstillägg, som betalas ut av Pensionsmyndigheten tillsammans med övrig allmän pension. Tillägget går till dem som har mellan 9.000 och 17.000 kronor i månaden i allmän pension. För dem som ligger lägst är tillägget 600 kronor i månaden.

Kravet om höjd pension finns även med i årets avtalsrörelse. De förbund som deltar i LO-samordningen, bland andra Handels, kräver till exempel att arbetsgivarna ska betala för tjänstepension från första anställningsdagen. För handelsanställda börjar inbetalningarna idag först vid 25 års ålder.

- Att betala för tjänstepension från första dagen kan ge tusentals kronor mer i pension efter ett yrkesliv, förklarar Susanna Gideonsson.

Läs mer hos regeringen. 

Läs mer om avtalskraven i LO-samordningen.

Uppdaterad: 9 mars 2020